[ad_1]
Kitap ismi Teknenin Ölümü olan ve birden çok kitap sever aracılığıyla aranan Teknenin Ölümü kitabını siz kıymetli okurlarımız için PDF dosyası halinde sunmaya çalıştık. Öncelikle
Teknenin Ölümü kitabını PDF indirmeden önce sizlere Teknenin Ölümü kitabı ile ilgili bir kaç bilgi verelim…
Teknenin Ölümü kitabının yazarları Melih Cevdet Anday olan ve 106 sayfalık kitap 1985 senesinde Edebiyat kategori bölümünde yerini almıştır.
Teknenin Ölümü kitabını yazımızın alt bölümünden Teknenin Ölümü PDF indir butonuna tıklayarak bilgisayarınıza yahut telefonunuza Teknenin Ölümü kitabını indirebilirsiniz.
Melih Cevdet Anday’ın 1975’te yayımlanan Teknenin Ölümü adlı kitabı, şairin yeniden mitolojik kaynaklara yönelişiyle, şiirinin o tarihten sonra akacağı yatağı kalın çizgilerle vurgular. Bunun yanı sıra ses ve şekil, dize sonlarındaki açık ve kapalı hecelerde gözetilen titizlik ölçüsünde Melih Cevdet Anday şiirinin değişmez öğesi olarak belirginlik kazanır.
Kitapla aynı adı taşıyan ve yedi dizeli on dokuz bölümden oluşan “Teknenin Ölümü” adlı şiir, kendini, çürümeye terk edilmiş bir tekneyle özdeşleştiren şairin (insanın) “oluş-ölüş-zaman” bağlamında yaşamı kavga ettiği bir şiir olmanın bunun yanında yarattığı lirizmle de, şiirinde bunun bunun yanındalık kazanır. Aynı kitapta bulunan “Troya Önünde Atlar” başlıklı şiir ise gene mitolojik göndermelerle yüklü, Homeros’tan Köroğlu’na “at” üstüne yazılmış tüm şiirleri selamlayan bir destan niteliğindedir. Bu şiiri için de açıklama gereği hisseden Melih Cevdet Anday, “Troya Önünde Atlar için Birkaç Söz” başlığıyla paylaşımı yaptığı (Varlık, Kasım 1972) yazıda, konuya yönelişini (İda dağına atılarak terk edilen “Paris” hikâyesindeki çelişkilerden yola çıkarak) şu sözlerle gerekçelendirir: “Tanrılar biçtikleri yazgıları, birtakım belirtilerle (bu arada düşlerle) açıklamayorlardı; konumuzda tanrı sözcüsü kâhinin yorumuna inanılması, gerçekte tanrıların yargısına uyulması gerektiğini gösterdiği halde, nasıl oluyor da ölümlü Priamos’un alacağı korunma önlemi ile bu yazgıdan sıyrılınabileceğine güveniliyordu? Tanrının saltık istencine inanç ile, bu isteğin alt edilebileceği görüşü bir arada bulunabilir miydi?”
Şiirde, Hintçe orijinaliyle bulunan Budizmin temel ilkelerinden “Her şeyin süresi göz kırpmak kadar kısadır” yargısı, “Troya Önünde Atlar”ın kavga ettiği konulara tuttuğu ışık kadar, şairin ardındanki yönelişinin de ipuçlarını barındıran bir anahtar niteliğindedir.
[ad_2]