[ad_1]
Martı – Bozkır – Vişne Bahçesi – Anton Çehov Kitabının Özeti
Herkese Merhabalar kitap sever dostlarım, siz değerli okurlarımız için Martı – Bozkır – Vişne Bahçesi – Anton Çehov kitabı ile ilgili geniş bir şekilde bilgiler sunmak için bu sayfayı bir araya getirdik. Yazımızda
Martı – Bozkır – Vişne Bahçesi – Anton Çehov kitabı ile ilgili geniş bir bilgiye sahip olabilir, Martı – Bozkır – Vişne Bahçesi – Anton Çehov kitabının konusunu geniş bir şekilde bir biçimde inceleyebilirsiniz. Ayrıca yazımızın sonunda Martı – Bozkır – Vişne Bahçesi – Anton Çehov kitabına ait PDF dosyasını da ücretsiz indirebilirsiniz.
Kitap Özeti
Çehov 1895’te tiyatro eleştirmeni ve dramaturg A. S. Suvorin’e yazdığı mektupta Martı ‘dan şöyle söz eder: “Üç kadın, altı erkek kişiliğin bulunduğu, manzaralı (göl görünecek arkada), dört perdelik bir komedi; bolca edebi lakırdı, az aksiyon, seksen kilogram kadar da aşk… Tüm dramaturji kaidelerinin tam tersine piyes forte başlayıp, pianissimo bitecek.” Gerçekten de bu oyunda 19. Yüzyılın alışılmış olay örgüsünü tersyüz etmiş, tıpkı Martı ‘daki genç oyun yazarı Treplev gibi, yeni şekiller keşfetmiştir. Gerçek hayata öykünerek dünyevi, gündelik ve sıradanla, mühim ve ciddi olanı yan yen temel getirmiştir. Oyunun karakterleri kendileri ile, yaşamdan beklentileriyle, özlemleriyle fazlası ile meşguldür. Hepsi de başarı, mutluluk ve bütünlük arayışındadır. Onlarda ağır basan diğer bir yerde olma özlemi; fırsatların boşa harcandığına, umutların boşa çıktığına dair bir duygu Çehov’un belli başlı kişiliğistiğidir.
Yaratıcılığının dönüm noktası olarak kabul gören bu eserinde Çehov, Ukrayna bozkırındaki bir yolculuğun hikâyesini dokuz yaşında bir çocuğun gözünden anlatır. Eğitimi için annesinden ayrılıp dayısıyla birlikte yola koyulan Yegoruşka capcanlı bir dünya çapında bulur kendisini. Bu yolculukta bütün hiyerarşisi ve âdetleriyle Rus toplumunun farklı katmanlarından bireylerin; tüccarların, din adamlarının, köylülerin, işçilerin ve arabacıların arasına karışır. Bozkırda doğal akışında sürüp giden yaşamın çocuğun duyuları ve duyguları üzerinde bıraktığı etkiler, Çehov’un ustaca ete kemiğe büründürdüğü belalı Dımov’a karşı beslediği düşmanlık, dalgalen temeln ruh halleri enteresan ölçüde realist bir üslupla aktarılır. Rus yaşam şekilinin ve ruhunun canlı imgelerini gözümüzün önüne getiren şiirli bir dille tasvir edilen bozkır, renkleri, sesleri ve kokularıyla hikâyenin en temel karakterlerinden biri olma özelliğini taşır adeta. Üzerinde yolculuk eden insanlardan bağımsız, kendi yaşamını sürer, soluk alıp verir. Çehov bozkırla insan varoluşu içindeki paralellikler doğayla insan içinde simbiyotik bir ilişki kurmuştur.
Rusya’da 19. Yüzyılın ortalarında toprak köleliği kaldırılmış, burjuvazi yükselişe geçmiştir. Vişne Bahçesi ülkede değişen toplumsal, politik ve ekonomik düzenin gerçekliğiyle yüzleşemeyen aristokrat bir ailenin bir hayli etkili portresidir. İçinde büyük bir vişne bahçesinin bulunduğu aile çiftliğinin borçlar sebebiyle satılması söz konusudur. Çiftlik sahiplerinin çocukluk anılarıyla birlikte, vişne bahçeleri de geçmişte kalmıştır artık. Yeni düzen karşısında kararlı davranıp mülklerini ellerinde tutmaktan acizdirler. Vişne Bahçesi, 1904 senesinde Moskova Sen temelt Tiyatrosu’nda Stanislavski aracılığıyla sahneye kondu. Çehov yapıtının “komedi, hatta yer yer fars” olduğunu vurgulasa da, Stanislavski oyunu “trajedi” olarak ele almakta ısrar etmişti. Stanislavski o zamana dek aşırı duygusal olan Rus tiyatrosuna doğal ve gösterişten uzak bir anlatım getirmesiyle ünlenmiş olsa da, Çehov’un kendi oyunları için istediği yalınlığı ve doğallığı yakalayamamıştı.
Martı – Bozkır – Vişne Bahçesi – Anton Çehov [PDF İNDİR]
Martı – Bozkır – Vişne Bahçesi – Anton Çehov [EPUB İNDİR]
Martı – Bozkır – Vişne Bahçesi – Anton Çehov KİTABI PDF İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN
[ad_2]